10-daagse sportvasten
- Ursula
- 12 jan 2017
- 4 minuten om te lezen
Not a diet, just a lifestyle
SPORTVASTEN
Nu het nieuwe jaar weer is aangebroken en we allemaal goede voornemens hebben, is het een mooi moment om te gaan denken over hoe je gezond(er) gaat leven. Om eerlijk te zijn word ik helemaal gek van alle diëten en dergelijk die je op social media voorbij ziet komen. Wat moet je kiezen en welke werken echt? In het verleden (na mijn 2 zwangerschappen) heb ik veel diëten en detox kuren geprobeerd, maar echt werken deden ze niet voor mij. Uiteraard raakte ik wel de nodige overtollige kilo’s kwijt, maar uiteindelijk val je in je oude patroon van snacken. Ook echt strakker en gezonder word ik er niet van. Hoe doen die bekende sterren dat, tja natuurlijk door een peperdure personal trainer in dienst te nemen, maar dat moet toch ook zonder die personal trainer kunnen, dacht ik. Na wat research op het internet besloot ik het sportvasten eens uit te proberen. Nu zal je denken, wat is sportvasten, want dit is niet heel bekend. Mede omdat de meeste mensen die eraan beginnen het niet volhouden. Na de zomervakantie van 2016 dacht ik dit is het moment. Van te voren wist ik natuurlijk niet of het me zou gaan lukken. Het is een zwaar programma, vooral voor iemand die heel erg van snacken houdt. Ik heb mezelf toen dan ook voorgenomen dat ik zeker niet te streng voor mezelf zou gaan zijn. De eerste dagen heb ik zeker gesmokkeld, maar merkte na een dag of 3 dat ik geen behoefte meer had in snacks. Rare gewaarwording eigenlijk!
Inmiddels zijn we een half jaar verder en de kilo’s zijn er super goed afgebleven, ondanks dat ik af en toe ook gewoon weer snack. Ik let nu wel beter op en eet met mate! Zo blijf ik prima in balans. Waar ik voor het sportvasten nog regelmatig ’s avonds op de bank een zak chips of pak koekjes leeg at, doe ik dat nu niet meer. Ook schep ik bij het avondeten geen 2 keer meer op, maar gewoon 1 keer en eten wij later in de week restjes. Het letten op mijn voeding, gaat prima, maar het sporten, tja dat is er dus echt bij ingeschoten. Door een flinke griep, was mijn conditie zo slecht en had niet echt een stok achter de deur om te sporten.
Voor mij is de start van het nieuwe jaar, weer de uitdaging van het sportvasten aan te gaan. Niet om het afvallen, maar om mijn gezonde levensstijl weer en boost te geven en uiteraard het sporten weer op een goede manier op te pakken.
Wat is sportvasten precies? Sportvasten is een 10-daagse trainingsmethode waarbij de spieren en de lever getraind worden in het verbruiken van vetten, in plaats van suikers. Het idee van sportvasten is dat je spieren sneller de vetten aan spreken waardoor het uithoudingsvermogen groter wordt. Natuurlijk gaat de vetverbranding daarmee ook omhoog en val je af, maar dat is niet het eerste doel. Door sportvasten wordt je rusthartslag, maar ook je trainhartslag lager, waardoor je langer door kunt gaan en uiteindelijk ook 'sneller' wordt.
Om dit te kunnen doen zal je 10 dagen gemiddeld 20 tot 30 minuten moeten sporten. Daarnaast volg je een van tevoren bedacht eetpatroon. In de eerste 3 dagen bouw je de inname van voedsel af. Daarna volgen er 3 sap vastendagen. De laatste 4 dagen van de kuur bouw je het eten weer op.
De spieren worden door het programma zo omgebouwd dat ze veel meer energie uit vet kunnen halen, waardoor de suikervoorraad minder gebruikt hoeft te worden. Hierdoor heb je een veel groter vermogen tot het aanmaken van energie. Een leuke is ook nog dat je wat kilo’s kwijt raakt en door het sporten en vasten, wellicht toch eindelijk dat zwembandje. Gemiddeld vallen vrouwen zo’n 2-5 kilo af. Bij mannen is dit 4-8 kilo.
Let op niet iedereen kan zomaar sportvasten. Mensen die bepaalde aandoeningen hebben zoals nierziekten, diabetes en/of geneesmiddelen gebruiken als bèta-blocker, kalium sparende diuretica is sportvasten niet geschikt. Daarnaast is het belangrijk dat je de inspanning goed aankunt.
Na erover gelezen te hebben, weet ik inmiddels ook dat het geen wondermiddel is. Maar het is wel van belang dat je na de kuur blijft sporten, omdat dit ervoor zorgt dat je switch naar vetverbranding behoudt. Voeding en sport zijn dus erg belangrijk voor het na deze kuur.
Dit wordt toch weer een uitdaging voor mij, want eigenlijk kan ik wel tot de conclusie komen dat ik bijna altijd 3x per dag koolhydraten eet. Maar we gaan er voor! In mijn dagelijkse dagboekje zal ik je voorzien van een update over hoe ik mij voel per dag en krijg je inzicht in wat ik eet. Dit kan per persoon verschillend zijn, omdat je zelf je schema op maat maakt. Ik voeg mijn dagelijkse schema per dag toe, dan heb je een beetje en idee. (Let wel, mijn schema is gebaseerd op een BMI van 20,5). Ook hoe je je voelt en wanneer je de switch van suikerverbranding naar vetverbranding maakt wisselt per persoon. Naast de maaltijden slik ik multivitaminen, Omega3 en magnesium. Het is echt van belang dit in te nemen!

Commentaires